Lär av EU: Undanta det svenska snuset från höjda tobaksskatter
Dec 02, 2022

Om regeringen vill bevara den svenska snustraditionen bör Sverige bryta ut snuset från kommande höjningar av tobaksskatten.

Det blir ingen skattechock från EU på snus. Det svenska snuset undantas och Sverige sätter sina egna skattesatser och tariffer för snus. Ändå ska regeringen höja skatten på tobak från årsskiftet – snuset inkluderat.

Grundarna bakom prisjämförelsesajten Prilljägaren.se ifrågasätter nu idén om att snus ska inkluderas i höjningar av den svenska tobaksskatten.

”För Prilljägaren.se spelar det ingen större roll vad priset är på snus, men det är väldigt viktigt för vår användarbas. Med tanke på våra användare så känner vi att en höjning av skatten på just snus tål att ifrågasättas. Hälsoriskerna med snus står inte i paritet med rökning. Om regeringen är seriösa med att vilja bevara den svenska snustraditionen borde snuset undantas från skattehöjningar på tobak”, säger Carl Conradsson, en av grundarna bakom Prilljägaren.se.

Den tidigare S-regeringen ville höja alkohol- och tobaksskatterna, med hänvisning till folkhälsan. Och trots att både Sverigedemokraterna och Moderaterna tyckte att en höjning var fel, ligger förslaget kvar i nya regeringens höstbudget.

Principen att undanta snuset från andra tobaksvaror, som EU-kommissionen utlovade, är välkommet men borde anammas även av den svenska regeringen – vid eventuella kommande skattehöjningar.

”Baserat på hur vår användarbas ser ut så anser vi att det är dags att sluta behandla snusare på samma sätt som rökare. Skatten på snus bör återspegla den ökade kostnaden för samhället, dessutom har flera regeringspartier uttalat sig positivt om snuset under valåret. Jag ser inget annat alternativ än att propositionen om höjd alkohol- och tobaksskatt gör ett undantag för snuset, allt annat vore ett svek mot väljarna. Sverige och Norge har haft stora framgångar jämfört med andra europeiska länder i sin kamp mot rökningen, vi ser gärna att vi fortsätter att vara framgångsrika i denna viktiga fråga.”, säger Carl Conradsson.

Prilljägaren.se är en prisjämförelsesajt på snus och lanserades sommaren 2022. Sajten tillhandahåller över 800 olika sorters snus och konsumentupplysning kring priser, frakt och betalalternativ. En prissänkning hos någon av de anslutna återförsäljarna syns direkt på prilljägaren.se. Sajten har på kort tid fått tiotusentals besökare att jämföra priser på snus.

”En dosa snus kan kosta ca 65 kronor på en bensinmack. Det är en skillnad på uppemot 50 procent om du jämför priset på Prilljägaren.se. I dessa spartider gäller det att se över alla kostnader och här går att spara tusenlappar”, säger Carl Conradsson.

För mer information, kontakta: Carl Conradsson, medgrundare på Prilljägaren.se 076 166 61 16 eller carl@bizkit.nu

Fakta om Prilljägaren.se

Prilljägaren.se har sedan sommaren 2022 sammanställt snuspriser och konsumentupplysning kring snus. Sajten har över 800 olika sorters snus och fakta kring priser, frakt och betalalternativ. Prisförändringarna hos köpställen slår igenom omedelbart. Sajten lockar tiotusentals besökare att jämföra snuspriser i Sverige. Bakom sajten står mediarådgivningsbyrån Advisory och digitaliseringsbyrån Bizkit.


Nerladdningsbar version av pressmeddelande: